Інформація

Організація харчування

 

Робота з організації харчування дітей дошкільного навчального закладу №70 здійснюється згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України від 17.04.2006 № 298/227.

Харчування є одним з найважливіших чинників, що визначає здоров'я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності і успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до довкілля. У меню включено велике число різноманітних блюд.

У раціоні харчування широко використовуються продукти з підвищеною харчовою і біологічною цінністю, що дозволяє скорегувати харчову цінність раціону за змістом мікроелементів і сформувати у дітей звичку до вживання таких продуктів. Асортимент блюд і кулінарних виробів, на основі якого сформовано зразкове меню, включає тільки ті блюда і кулінарні вироби, які по своїх рецептурах і технології приготування відповідають науково обґрунтованим гігієнічним і дієтичним вимогам щодо харчування дітей дошкільного віку.

Правильно збалансоване харчування повністю відповідає віковим фізіологічним потребам дитячого організму в основних поживних харчових речовинах і енергії. Тому правильна організація харчування дітей в дошкільному закладі має велике значення. Усі продукти харчування, що надходять до дошкільного закладу відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.

Таким чином, виходить, що основна доля харчування дошкільників відбувається в дошкільному закладі і забезпечивши правильно організоване, повноцінне, збалансоване харчування, ми значною мірою можемо гарантувати нормальний ріст і розвиток дитячого організму, зробити істотний вплив на імунітет дитини, підвищити працездатність і витривалість дітей, створити оптимальні умови для їх нервово-психічного і розумового розвитку.

Усе це стає абсолютною необхідністю у зв'язку з впливом на зростаючий дитячий організм таких соціальних чинників, як різке прискорення темпів життя, збільшення отримуваної дітьми пізнавальної інформації, зміну умов виховання в сім'ї. Тому організація харчування в дошкільному закладі є завданням величезної соціальної значимості.

Важливим органом самоврядування у дошкільному закладі – є Рада дошкільного закладу, яка приймає активну участь в житті дітей.

Вникає в організацію всіх питань, пов'язаних з життям та здоров'ям дітей, перш за все – це організація раціонального повноцінного харчування. Контролює виконання рішень загальних зборів, використання додаткових благодійних внесків.

НАКАЗИ 

ІНСТРУКЦІЯ З ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ

ЗВІТИ ПРО ВИКОНАННЯ НОРМ ХАРЧУВАННЯ

 

Дошкільний навчальний заклад №70 «НАСТУСЯ» м. Черкаси 2013-2019 р.